Sofitel Grand Hotel regularnie zaprasza na historyczne obiady. Tym razem zaś, 17 maja Muzeum Emigracji w Gdyni oraz Restauracja Biały Królik proponują entuzjastom historii sentymentalną podróż śladami ostatniego rejsu statku MS Batory. Będzie to rekonstrukcja kulinarna historycznego menu oraz prezentacja eksponatów, świadczących o prestiżu niezapomnianego polskiego transatlantyka.
W trakcie kolacji degustacyjnej „Transatlantyk – ostatni polonez na Batorym” zaprezentowane zostaną po raz pierwszy eksponaty z muzealnych magazynów i przybliży historię słynnego statku pasażerskiego MS Batory. W trakcie wieczoru dr Łukasz Podlaszewski – główny specjalista ds. wystawy stałej i miłośnik tematów związanych z morskimi wyprawami – w wyjątkowy sposób opowie o ciekawostkach z życia na pokładzie wycieczkowca. To wszystko sprawi, że zatęsknią Państwo za tamtymi latami pełnymi luksusu i elegancji na morzu.
Dodatkowo Bartosz Paluszkiewicz - autor książki „Warszawskie przedwojenne restauracje bary i kawiarnie. Kronika” przybliży gościom nieco polskiej historii i kuchni, którą wspomina się do dziś.
Wieczór zostanie urozmaicony występem na żywo duetu Duo Amor. Artyści mają na swoim koncie wiele lat doświadczenia, w tym występy na pokładzie Transatlantyku S/S Norway.
Jakie będzie menu kolacji?
Zanurzymy się w bogactwo smaków przygotowanych przez utalentowanych Chefów Kuchni. Chef Marcin Popielarz oraz Dawid Bielecki postarają się odtworzyć menu, które towarzyszyło Gościom podczas ostatniego rejsu – będą to niezwykle sentymentalne dania!
(Red.) Bartosz Gondek fot: Wikipedia, Muzeum Miasta Gdyni
Chcesz być na bieząco z informacjami ze świata historii? Jesteśmy na facebooku polnocnej.tv. Szukaj nas na Twitterze oraz wyślij nam maila.